
Yerinde dökme delme kazıklar (fore kazıklar) çoğunlukla gruplar halinde veya tekil olarak, yapıların altında, üst yapı yüklerini istenilen dayanıma sahip derin tabakalara iletmek üzere derin temel elemanları olarak uygulanan betonarme elemanlardır. Derin kazılarda düşey iksa elemanı olarak da kullanılmaktadırlar. Zemin yapısına, yapılacak yapılara ve kazı derinliklerine bağlı olarak genellikle Ø50 ile Ø200 cm arası çaplarda imal edilir.

Jet Grout tekniği, tasarım derinliğine kadar delgi yapılarak, yüksek basınçta püskürtme ile zeminin aşındırılması ve çimento şerbetinin parçalanan zemin ile yer değiştirmesi, karışması ve zemin boşluklarına enjekte olması ile bir kolon oluşturulması esasa dayanan zemin iyileştirme yöntemidir.

Ankrajlar, genel anlamıyla yapısal bir elemanı başka bir eleman ya da malzemeye sabitleyerek birlikte çalışır hale getiren yapısal elemanlardır. Zemin ankrajları sadece yapıları zemine sabitlemekle kalmayıp, zemin kütlesi, hidrostatik kuvvetlerle dış yükler kaynaklı çekme kuvvetlerini karşılayarak, bunları potansiyel göçme yüzeylerinin gerisinde tekrar zemine aktarır. Yapının dönme başta olmak üzere göçmesine neden olabilecek moment kuvvetlerine karşı koymasına yardımcı olur.

Bu yöntemin önemli avantajlarından biri, su/çimento enjeksiyonu kullanılarak yapılan diğer iyileştirme yöntemlerine göre, basınç yardımı yerine mekanik olarak kolon oluşturulmasıdır. Böylece homojen olmayan zemin profillerinde dahi sabit bir çapta kolon elde edilebilir.

Deep Soil Mixing – Derin Karıştırma – veya Turbo Jet olarak bilinen sistem, mekanik delme/kesmenin yapılabildiği kıvamda ve sıkılıktaki her türlü zemine eklenen bağlayıcı malzemenin (çimento vb.) ortası delik burgular veya kanatlı karıştırıcılar ile zeminle birlikte yerinde karıştırılıp, kolon oluşturmaya dayanan etkili bir iyileştirme yöntemidir. Zemin içine katılarak karıştırılan malzemeler (çimento vb.) ile zeminin bağlayıcı reaksiyonlara girmesi sonucunda rijit kolonların oluşmasına imkan veren bu yöntem,…